Dubbele boodschappen

Dubbele boodschappen verwarren. Wat klopt er, wat is waar?

Wel of geen mondkapje

Het corona virus waart al enkele maanden rond. Het advies van de overheid was tot 1 juni 2020 was mondneusbescherming te dragen in het openbaar vervoer.

Niet uit zelfbescherming, maar om anderen te beschermen.

Vanaf 1 juni is het verplicht. Je kan geweigerd worden en jawel een boete van 95 euro krijgen.

Verwarring

Is het dan wel veilig om over straat te gaan zonder mondneusbescherming?

Ja, zegt de heer Van Dissel, baas van het *RIVM, in tegenstelling tot anderen deskundigen -en daar zijn er veel van. Hij hield hij vol dat niet medische mondkapjes weinig bijdragen tegen de verspreiding van het coronavirus. De sociale anderhalve meter afstand en handen wassen met water en zeep zijn veel effectiever.

Plastic handschoenen bij plastic afval

Doen zei de minister toch duidelijk. Maar dat klopt niet. Die handschoenen zijn helemaal niet van plastic, maar van latex. En waar hoort latex, jawel bij het restafval. Verwarring.

Hoe lang is een leven lang?

Een dubbele boodschap gaf ook het ministerie van defensie in 2011 met hun wervingscampagne Een baan die een leven lang meegaat. Vlak daarvoor was besloten tot het schrappen van duizenden banen. Hoe lang is een leven lang?

In de war

Dubbele boodschappen brengen mensen in verwarring. Adequaat reageren op de ene boodschap maakt het onmogelijk om de andere boodschap serieus te nemen. Het gevolg van tegengestelde boodschappen is dat je altijd fout zit, je kan het gewoon nooit goed doen.

Zo was het ook met de verkeerssituatie bij mij in de straat.

Dubbele boodschappen coaching conflict vertrouwen werk communicatie leidinggeven heldere communicatie non-verbaal en verbaal psychologisch en sociaal onbewustDubbele boodschappen coaching conflict vertrouwen werk communicatie leidinggeven heldere communicatie non-verbaal en verbaal psychologisch en sociaal onbewustDe foto links laat het begin van de straat zien. Daar staat een bord dat het eind van het fietspad markeert. De markering loopt door.

Op de foto rechts zie je een verkeersbord dat verplicht tot gebruik van het fietspad.

De afstand tussen beide borden is tien meter. Een zinloze dubbele boodschap. Twee overbodige verkeersborden.

Verschillende signalen en verborgen boodschappen

Als we met elkaar communiceren doen we dat op twee niveaus

    1. het non-verbale, psychologische niveau
    2. het verbale, sociale niveau

Onbewust maar zeker ook bewust zenden we op beide niveaus soms verschillende signalen uit. In de Transactionele Analyse wordt dat een transactie met bijbedoeling genoemd. Er is een verborgen boodschap.

Een medewerker krijgt te horen dat hij niet meer mag overwerken. ’s Middags vlak voor zijn vertrek komt de leidinggevende met het verzoek nog even een rapport uit te werken. Hij heeft een probleem. Allerliefst vraagt hij: Het lukt je zeker niet meer om dit rapportje nog even uit te werken? Ik heb het morgen vroeg nodig? De verborgen boodschap is de uitdaging, het lukt je zeker niet. Hij doet daarmee én een appèl op de loyaliteit van de medewerker én brengt hem in verwarring. Mag hij nu wel of niet overwerken?

Positief

Zoals met alles hebben verborgen boodschappen niet alleen een negatieve bijbedoeling. De positieve kant kun je zien als mensen elkaar bijzonder graag mogen. Verliefd zijn, maar dat niet willen weten voor de buitenwereld. Al is hun communicatie formeel afstandelijk, toch kun je zien dat ze positief op elkaar afstemmen. Onbewust spiegelen zij elkaars gedrag. De goede verstaander ziet al snel dat er meer tussen die twee is.

*Het RIVM was zeker in het begin van de corona crisis de belangrijkste adviseur van de regering.

Laat een Reactie achter