Dubbele boodschappen

Dubbele boodschappen coaching conflict vertrouwen werk communicatie leidinggeven heldere communicatie non-verbaal en verbaal psychologisch en sociaal onbewustOp de foto een verkeerssituatie bij mij in de straat. Aan het begin van de straat staat een bord einde fietspad (foto links). De markering van het fietspad op de weg loopt gewoon door en 10 meter verder staat een bord dat aangeeft dat het fietspad verplicht is (foto rechts). De zin van de dubbele boodschap ontgaat me volledig.Dubbele boodschappen coaching conflict vertrouwen werk communicatie leidinggeven heldere communicatie non-verbaal en verbaal psychologisch en sociaal onbewust

In de war

Dubbele boodschappen brengen mensen in verwarring. Adequaat reageren op de ene boodschap maakt het onmogelijk om de andere boodschap op te pakken. Zoals met de verkeersborden, moet ik nu wel of geen gebruik van het fietspad maken? Het gevolg van zo’n tegengestelde boodschap is dat je altijd fout zit, je kan het gewoon nooit goed doen.

Hoe lang is een leven lang?

Een dubbele boodschap gaf ook het ministerie van defensie in 2011 met hun wervingscampagne een baan die een leven lang meegaat. Vlak daarvoor was besloten tot het schrappen van duizenden banen. Hoe lang is een leven lang?

Verborgen boodschap

Als we met elkaar communiceren doen we dat op twee niveaus

    1.  het psychologische, non-verbale
    2. en het sociale, verbale niveau.

Onbewust maar ook bewust zenden we op beide niveaus een verschillend signaal uit. In de TA wordt dat een transactie met bijbedoeling genoemd, er is een verborgen boodschap. Een medewerker is gezegd dat hij niet meer mag overwerken. ’s Middags vlak voor zijn vertrek komt de leidinggevende met het verzoek nog even een rapport uit te werken voor het overleg met het bestuur. Even vergeten. Hij heeft een probleem en vraagt allerliefst: Het lukt je zeker niet meer om dit rapportje nog even uit te werken, ik heb het morgen nodig? De verborgen boodschap is een uitdaging, het lukt je zeker niet. Hij doet daarmee én een appèl op de loyaliteit van de medewerker én brengt hem in verwarring mag hij nu wel of niet overwerken.

Positief

Zoals met alles hebben ook verborgen boodschappen niet alleen maar een negatieve bijbedoeling. De positieve kant kun je zien als mensen elkaar bijzonder graag mogen, maar dat niet durven te bekennen aan de buitenwereld. Dan is hun communicatie formeel afstandelijk en toch kun je zien dat ze positief op elkaar afstemmen. Onbewust spiegelen zij hun gedrag en de goede verstaander ziet dat er meer is.

Laat een Reactie achter