Crisis, minder verzuim meer stress

Crisis, minder verzuim meer stressMeer met minder. De geschiedenis herhaalt zich. Ook hoorden we het overal om ons heen. Net als aan het eind van de vorige eeuw verliezen veel mensen nu hun baan. De zittenblijvers doen hetzelfde werk met minder handen.

De werkdruk neemt daardoor toe, 6 op de 10 werknemers merkt dat.

Zorgen over de crisis

Privé voelen we allemaal de financiële druk van hogere lasten. Veel mensen leven met onzekerheid over hun baan of maken zich zorgen over de gedaalde waarde van hun huis. De kosten voor zorg en kinderopvang stijgen en verlaging van het pensioen dreigt.

Minder verzuim, meer stress

Arboned publiceerde een artikel onder de kop Zorgen over de economie verlaagt verzuim. Voor het eerst bleven in 2012 minder mensen thuis voor lichamelijke klachten. Maar meer dan in andere jaren hadden mensen spanningsklachten. Verwaarloosde stress maakt ziek en kan leiden tot burn-out.

Arbeidsethos

Alleen als het echt niet anders kan melden we ons ziek. Ons arbeidsethos is hoog en zit het praten over een onderwerp als overbelasting in de weg. We zien het als falen en een teken van zwakte. We zijn teleurgesteld in onszelf en bang anderen teleur te stellen. (Lees werkgever en ouders.) Liever houden we ons groot en gaan “gewoon” door. Er wordt dus niets gedaan en de werkdruk blijft hoog.

Jonge dertigers

Dat de aanhoudende werkdruk en de financiële spanningen steeds meer groepen in de samenleving raken, blijkt uit de media. Rechters, ambulancemedewerkers, huisartsen, buschauffeurs, docenten en zelfs studenten halen het nieuws. Alarmerend is dat veel jonge dertigers zich melden met slapeloosheid en depressieve klachten.

Verder lezen over stress:

Patroon doorbreken

Voorkomen van verzuim is beter dan genezen. Een open deur en toch ligt daar de sleutel. Het begint met het bespreekbaar maken van werkdruk. Een verantwoordelijkheid voor werknemer én werkgever. Meer regelruimte met job crafting kan wonderen doen. En lukt het niet alleen dan kan een kort coachtraject helpen om ongezonde patronen om te buigen.

foto: Phil and Pam Flickr.com

Laat een Reactie achter