Hoe maak je energie vrij? Met opruimen!

Met schoonmaken maak je energie vrijMinder spullen is meer ruimte. Niet alleen in je huis maar ook in je hoofd.

Met meer ruimte in je hoofd is er energie over voor wat anders.

Wil je iets in je leven veranderen?

Begin dan met schoonmaken.

1. De radicale methode

Die beschrijft de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo in haar boek Opgeruimd! Met veel overtuiging vertelt ze dat je met haar methode orde en rust in je leven brengt.

Wat je moet doen?

Afscheid nemen van alles waar je niet blij meer van wordt.
Maar let op: Je moet het wel eerst even vriendelijk bedanken voor bewezen diensten. Dan: hup weg er mee.

2. De ontwikkel methode 

Dat is de boodschap van Zamarra Kok. Zij geeft je in haar boek Speed Cleaning de ultieme huishoudworkout (haar eigen woorden).

Nooit meer sjouwen met zware emmers en sop

Schoonmaken nieuwe stijl. Haar tips zijn praktisch. Mij heeft ze al gewonnen. Ik heb nu zelfs een plumeau en de superschoonmaakdoekjes van Blokker. Geweldig! Het flesje met aangemaakt schoonmaakmiddel staat klaar voor direct gebruik. Zo handig.

Flabberarmen en flubberbillen

Verdwijnen als sneeuw voor de zon, als je Zamarra mag geloven. Het enige dat je moet doen is van het schoonmaken een routine te maken en een echte work-out maken. Met haar aanwijzingen in haar boek en op YouTube zie je precies hoe je dat doet. Geen tijdverlies meer met bezoekjes aan de fitness.

Nog meer tijd en energie over om werk te maken van je goede voornemens. Was je toch al van plan meer te gaan bewegen dan heb je dit in een klap geregeld.

Opgeruimd!

Zelfde naam, zelfde boodschap, ander boek. Minder leuk dan dat van Kondo. Het is geschreven door Brooks Palmer. Hij vertelt over de mensen die hij helpt met opruimen van hun huis, kantoor en garage. Zijn insteek: maak je vrij van de ballast van je leven. Dan verdwijnen de negatieve invloeden en kun jij je richten op de positieve kanten.

Creativiteit vraagt ook wat

Voordat je nu helemaal los gaat met opruimen, nog even dit. Er zijn wat onderzoekjes gedaan met mensen in een opgeruimd kantoor en mensen in een kantoor waar het een zooitje was.
In de chaotische ruimte bleken mensen creatiever in het bedenken van nieuwe functies voor een pingpongbal dan die in het opgeruimde kantoor. Er was nog een opmerkelijk verschil. De deelnemers kregen na afloop een beloning. Ze konden kiezen uit een stuk chocola of een appel. Raad eens wie er voor de gezonde, verantwoorde appel kozen?

De methode van Mary Kondo berust op het Japanse kaizen dat een voortdurende verbetering tot doel heeft.

foto: Jeshoots via Unsplash

Laat een Reactie achter