RET een andere kijk op problemen

RET een andere kijk op een probleemNet als Beren op de weg, spinsels in je hoofd helpt dit boek bij het anders kijken naar problemen. Kom je bij herhaling in dezelfde soort (stress)situaties terecht?

De RET techniek helpt om anders naar je problemen te kijken. De kern:

niets is voor 100% rampzalig

De RET is een ABC-tje

  • A is de gebeurtenis (echt of bedacht in je hoofd)
  • B zijn ideeën en gedachten die je over de gebeurtenis hebt (wat zeg je tegen je zelf)
  • C zijn je gevoelens en gedrag.

Bij B gaat het mis

Want bij stress den we niet meer rationeel. Er zijn vijf manieren van niet-rationeel denken:

  1. ongezond perfectionisme
  2. rampdenken
  3. lage frustratietolerantie
  4. liefdesjunk
  5. eisen aan anderen en de wereld om je heen.

De eigen favoriete manier van niet-rationeel denken treedt dus vooral op bij stress. Als we niet helder meer denken. Iedereen herkent wel een of twee manieren bij zichzelf. Nog makkelijker herken je ze natuurlijk bij anderen.

Anders kijken

Dit boek helpt bij het ontdekken van jouw favoriete, typisch eigen manier van denken en doen bij voor jou spannende situaties. Je leert je eigen belemmerende gevoelens herkennen en begrijpen. Door anders te kijken naar problemen kun je leren hoe je er effectiever mee om gaat. Het helpt jezelf te accepteren en je “frustratie tolerantie” te verhogen.

RET staat voor Rationeel Effectieve Training, vroeger was dat Rationeel Emotieve Therapie. De naamsverandering heeft alles te maken met de brede toepassing van de RET techniek. Tegenwoordig wordt het ook binnen organisaties gebruikt. Training klinkt in een zakelijke wereld positiever dan therapie. Probleem opgelost 😉

Werkboek RET

Het werkboek is een echt zelfcoachboek, het vraagt dan ook het nodige van je discipline. Beren op de weg, spinsels in je hoofd is meer populair en toegankelijk geschreven. Maar dat is dan ook geen werkboek zoals dit boek, hier vind je uiteenlopende opdrachten om jezelf te oefenen.

Laat een Reactie achter